Många av oss känner säkert igen situationen att någon på arbetsplatsen, i skolan eller ute i samhället i övrigt fäller en nedlåtande kommentar om människor med annan hudfärg, annan kultur eller annat ursprung. De kanske inte alls ger intrycket av att vara rasister, men kan ändå sitta på väldigt starka åsikter. Kommentarerna är ofta generaliserande och inte baserade på någon som helst kunskap och fakta. Har du råkat ut för detta kan du ha stött på så kallad vardagsrasism. Begreppet används för att beskriva just den typ av rasism många svenskar stöter på i vardagslivet.
Exempel på vardagsrasism
Vad som gör vardagsrasism svår att uppmärksamma är att det är så vanligt att de flesta inte ens tänker på det. Ett exempel kan vara hur en taxichaufför av utländsk härkomst hela tiden får frågan om var han kommer från. Även om de kunder som frågar i sig inte vill något illa kan känslan för chauffören lätt bli att han inte hör hemma i Sverige, särskilt med tanke på att frågan kanske ställs tiotals gånger om dagen.
I personalrummen på olika arbetsplatser kan också en anställd som ser annorlunda ut få ständiga frågor om sitt ursprung, sin religion eller sin kultur. Ibland kan de få stå till svars för saker som hänt i deras hemland eller ute i världen. Vad som komplicerar vardagsrasism är att de flesta som särbehandlar på detta sätt inte ser säg själva som rasister eller ens tänker på det, men vad som är en småsak för dem kan såra människor, särskilt när det upprepas gång på gång.
Hur kan den bekämpas?
Mest effektivt brukar vara att lyfta fram problemet istället för att vara tyst. De som utsätts för vardagsrasism tycker ofta att det värsta är att ingen annan säger ifrån.