Antirasism i världen

Den kanske mest kände historiske förkämpen mot rasism var Martin Luther King Jr. som kämpade för svartas rättigheter. En annat antirasistiskt föredöme var Nelson Mandela som arbetade väldigt hårt mot apartheid och orättvisor i Sydafrika och i övriga världen. Genom historien har mänskligheten upplevt mycket rasism, diskriminering, hat och orättvisor. Problemet är att än idag finns moderna inslag som visar att vi inte lär oss av dessa historiska händelser. De flesta är överens om att rasism finns representerat i alla världens länder.

En stor organisation som arbetar mot rasism i Europa och i världen är European Network Against Racism (ENAR). De sammanför och organiserar nationella och lokala antirasistiska organisationer i de europeiska länderna. ENAR fungerar också som en slags förmedlare i kontakten med större institutioner och myndigheter. Ytterligare en organisation är The International Movement Against All Forms of Discrimination and Racism (IMADR). De är en av de större aktörerna mot antirasism i världen och är en politiskt oberoende rörelse. Deras mål är att utrota all form av diskriminering och rasism.

Utöver de stora organisationerna finns många mindre motståndsrörelser. Till exempel visade apartheidsystemet i Sydafrika hur övriga världen kunde manifestera antirasistiska krafter för att sätta press på regimen.