Är alla “rasister” verkligen rasister?

Antirasism är när man arbetar mot rasism, och för allas lika värdighet oavsett etnicitet eller hudfärg. Vissa arbetar mer aktivt än andra med detta och antirasism behövs i samhället eftersom rasismen av olika anledningar finns i vårt avlånga land.

Mycket arbete görs på både lokal och nationell nivå, med allt ifrån lokala frivilliga till partipolitiker i regering och riksdag. Socialdemokraterna är ett antirasistiskt parti. I många fall handlar antirasism om förståelse och om att avväpna fördomar, att ge människor chansen till eget värde och bra liv.

Rasistkortet

Det är inte ovanligt att man läser “dra rasistkortet” i många olika sammanhang. Men vad innebär det då att “dra rasistkortet”? Ofta innebär det att uttrycka en åsikt eller en invändning mot något

 

som har med invandring eller invandrare att göra men utan att begå några lagbrott. Det kan också vara att anklaga någon för att vara rasist för något helt annat. Ett exempel på det kan vara att en vaktmästare säger till några barn på innergården att sluta skräpa ner och slänga skräpet efter sig och säga åt dem att uppföra sig. Barnen eller deras anhörig blir arg och talar om att vaktmästaren är en rasist för att de blev tillsagda. Det här omtalade kortet kan alltså användas för att skaffa sig fördelar genom att anklaga andra för att vara rasister, eller till att skrika rasist för att någon inte delar den personens åsikter om att välkomna och stötta hemvändande IS-krigare exempelvis.

Rasistiska tankar kan bottna i andra orsaker

Det sägs generellt att det är outbildat folk i förorterna som är mest rasistiska, att vardagsrasismen är stor i mindre och mellanstora städer och att det mestadels är lågutbildat folk som är rasister.

Det kan ligga någon sanning i detta då värderingar bottnar i människors arv och miljö, men det behöver inte alltid vara sant. Människor med låg socioekonomisk status, eller människor som bor i utsatta områden har oftast inte riktigt välbetalda arbeten och har inte alltid sitt ursprung i Sverige.

Det är inte många företagsledare för börsnoterade bolag som bor i Tensta eller Rinkeby exempelvis, riksdagsledamöterna bor heller inte mestadels i utsatta områden; de som har pengar bosätter sig helt enkelt inte i hyreslägenheter eller bostadsrätter i oroliga områden. De har sina hus på Lugna Gatan och ser istället behovet av att hjälpa.

De som bor i utsatta områden lever med sämre löner, bidrag och annat, och en del känner stor hopplöshet inför framtiden. Missbruk är heller inte helt ovanligt bland människor i utsatta områden, och därför kan du som arbetsgivare ta hjälp av ljungsjöberg för att motverka missbruk, psykisk ohälsa och liknande för dina anställda på arbetsplatsen. De ger dig hjälp att kunna hjälpa och kanske rädda liv. En person som mår dåligt kan ofta verka arg och kanske rasistisk i sina tankar, utan att vara det på riktigt. Detta kan bottna i hopplöshet över den egna situationen. Genom att få personen att må bättre kan även humöret förändras till det bättre.

För att få bort rasism och fördomar krävs satsningar på integration, utbildning och ett hopp för framtiden för alla. Oavsett hudfärg.