Ung i Sverige – Så förebygger du rasism

Vill du leva i en värld där ingen känner sig utanför eller på annat sätt hotat p.g.a. platsen hen kommer ifrån? Vill du kanske jobba aktivt med att motverka rasism både nu och när du är äldre? Härligt! Det finns få saker som är lika fantastiska som när människor går samman för att jobba mot alla människors lika värde. Som ung kan det dock vara svårt att veta hur man ska gå tillväga och vad man kan göra för att vara med och bidra aktivt. Av denna anledning har vi satt ihop en liten guide som kan hjälpa dig på vägen.

  • Börja med att fundera på hur du själv beter dig och hur dina tankar går. Hur pratar du själv om andra människor? När du får en klar bild över varför du tänker som du gör, kommer du ha lättare att förstå andra.
  • Att säga ifrån när någon drar ett rasistiskt skämt på skolgården eller säger något rasistiskt är det absolut första steget du kan ta i alla situationer. Ibland kan det kännas jobbigt att säga till på skarpen, men då kan man istället använda meningar som “Trodde aldrig att du skulle säga något sånt där” eller “Oj, det du sa var väl inte så genomtänkt”.
  • Kunskap är makt brukar det heta och det finns en sanning i detta. Ju mer du lär dig om rasism, desto bättre argument kommer du att kunna ha när någon säger något dumt. Du kan t.ex. diskutera med andra i antirasistiska forum eller läsa på internet. På så sätt kan du känna igen och upptäcka rasism snabbare.
  • Hos Workaround.io kan du hyra kontor när du blir äldre och kanske jobba mer aktivt med rasism, som en del av din karriär. Här kan man även hyra ut kontor till människor som vill ha en ny arbetsplats. Än så länge kanske du inte har ett kontor att arbeta från, men du kan fortfarande ansluta dig till ett elevråd eller en elevkår. Här kan du föra diskussioner om hur ni kan bidra till en bättre värld, skolgång eller vad det nu än kan vara.
  • Är du en äldre ungdom kan du höra dig för om eventuella demonstrationer mot rasism. Varje år anordnas demonstrationer runt om i världen där människor tänker precis som du. De vill ha en värld där alla är lika mycket värda, oavsett ålder, kön, sexualitet eller härkomst.
  • Ser du någon som utsätts för rasism, men vågar du inte säga ifrån? Det är okej. Att säga ifrån kan vara väldigt jobbigt och även obehagligt om man känner att man själv kan bli utsatt. Då är det viktigt att du agerar på ett annat sätt. Är du i skolan så berättar du så fort som möjligt för en lärare som kan hjälpa till att ingripa.