Racism & antirasism i Brasilien

Brasilien är ett land med en intressant historia. Landet har en mångkulturell befolkning som utgörs av européer, urinvånare och afrodescendenter, som de kallas i Brasilien. Trots att över 50 % av befolkningen har mörkare hy finns det stora problem med rasism i landet och de kaukasiska invånarna har betydligt mer makt, inflytande och ekonomiska medel. I den här artikeln får du höra hur ett land på andra sidan jordklotet kämpar för de rättigheter som vi i Sverige står för.

Historiska rötter

Brasilien är det land som tagit emot allra flest slavar i världen. Det är också landet som var sist med att avskaffa slaveriet som var lagligt ända fram till år 1888. När slavarbetarna plötsligt vunnit sin frihet hade de naturligtvis varken utbildning eller tillgångar och flyttade därför upp i bergen där man kunde bosätta sig utan kostnad. De områdena är dagens slumområden eller “favelor”, och kännetecknas fortfarande av fattigdom och våld.

Rasism i dagens Brasilien

I Brasilien tänker majoriteten fortfarande att ju vitare desto bättre. Som vit europé har man därför betydligt bättre möjligheter och skulle man exempelvis ansöka om en tjänst har man nästan alltid prioritet framför en mörkhyad individ. Samhället är väldigt segregerat och medan många brasilianer stoltserar om den så kallade bristen på rasism i landet säger statistiken något helt annat. Enligt FN:s utvecklingsorgan UNDP löper en mörkhyad person tolv gånger högre risk att bli mördad än en vit person.

Arbete mot rasism

Idag finns det många biståndorganisationer och företag som genom bl.a. kampanjer, reklam och företagsfilm arbetar för ökad insikt om mänskliga rättigheter, jämlikhet och jämställdhet. En stor del av arbetet handlar om att ändra människors mentalitet eftersom det till stor del är den som möjliggör de fortsatta klyftorna. Även FN organ som UNDP och UN Women arbetar mycket med att bekämpa rasismen, bland annat via programmen “Vidas negras” och “He for She”. Den brasilianska staten har naturligtvis också en del program och strategier för att förbättra situationen men tyvärr är insatserna långt ifrån tillräckliga.

Vad kan vi göra?

En av de viktigaste sakerna vi i Sverige kan göra är först och främst att samla information och förstå varför rasism överhuvudtaget finns. Genom att få en djupare inblick i problemet får vi också en bättre förståelse för båda sidorna, vilket gör det betydligt enklare att utveckla strategier som faktiskt fungerar i kampen mot problemet. När vi väl har tillräckliga kunskaper kan vi bland annat sprida information via sociala medier, starta en blogg eller vlog om ämnet, informera i skolor, osv. Att förbättra just situationen i Brasilien eller andra länder kan vara svårt om man bor i Sverige, men vi kan definitivt se oss omkring i våra egna städer och bidra med något här.