Kritik mot antirasism

I Sverige händer det ganska ofta att organiserade antirasister stör den allmänna ordningen i samband med fredliga demonstrationer eller politiska möten. Riksdagspartiet Sverigedemokraterna har blivit deras huvudsakliga måltavla av flera olika anledningar.

Många antirasister menar att partiet har rötter i nazistisk och rasistisk ideologi, samt att flera av dagens medlemmar fortfarande är så kallade smygrasister, även om de själva hävdar att de har en nolltolerans mot rasism inom partiet. En annan anledning är att Sverigedemokraternas stöd hos väljarna har ökat markant under senare år, vilket man ser som ett stort hot mot sin egna verksamhet. Partiet är invandringskritiskt och att vilja minska invandringen likställs ofta med rasism i den politiska debatten.

I Sverige är det vanligt att använda helt andra måttstockar för vänsterextrema och högerextrema organisationer. Trots att många politiker och politiska partier på vänsterkanten har rötter i ideologier som kommunism eller kanske rentav kallat sig kommunister är detta ofta mer accepterat. Ser man till politiskt våld och tittar man även på hur det sett ut historiskt kan man dock argumentera att vänsterextremism är minst lika farligt om inte ännu farligare för samhället i stort.