Kända antirasister

Minnesmärke över "The Montgomery Bus Boycott"

Rasism är ett otyg som funnits ända sedan den tiden då människor med olika hudfärg mötte varandra igen efter det att evolutionen lett oss åt olika håll. Som tur är har antirasism alltid funnits som en motpol. Många förtjänar att uppmärksammas, särskild de som varje dag kämpar i motvind mot rasism i vardagen. Det finns vissa människor som kämpat hårt mot rasismen och som sedan fått ett erkännande och blivit kända över hela världen. Vi börjar med Rosa Parks i 50-talets USA. På denna tid fick inte svarta sitta bredvid vita och de var även tvingade att lämna sina sittplatser om bussen blev full. Den första december 1955 satt Rosa Parks på en buss när en vit man ville ha hennes plats. Hon vägrade trots att busschauffören försökte tvinga henne. Detta uppmärksammades och ledde till “Bussbojkotten i Montgomery”. Just denna bojkott har i efterhand setts som startskottet för den moderna amerikanska medborgarrättsrörelsen. Trots dödshot kämpade Rosa Parks hela hennes liv mot rasism och för de afroamerikanska medborgarnas rättigheter.

Historiskt viktiga personer

Rasism är än ett dag ett känsligt ämne vilketFrimärke med Martin Luther King Jr visade sig när H&M skapade negativa rubriker med en tröja. En mörkhyad pojke med en text om tuffaste apan i stan fick antirasister runt om i världen att protestera. Det är nämligen inte alls många år sedan apartheid fanns lagstadgad i några länder. Det för oss såklart till Sydafrika och Nelson Mandela. NP som hade styrt landet i många ord var ett rasistiskt parti som tillämpade apartheid. Till en början var Mandela emot allt våld men olika händelser fick honom att slutligen ta upp vapen. Mandela dömdes till livstidsfängelse och spenderade 18 år på den kända fängelseön Robben Island. På 90-talet blev Mandelas parti ANC ett lagligt parti och Mandela släpptes därför ut fängelset. 1994 blev han vald till landets president och apartheiden försvann även om rasismen ännu lever i landet. En annan viktig man i en annan världsdel är Martin Luther King Jr. En pastor i USA som var med och bildade en medborgarrättsrörelse för svarta. King var känd för sina fantastiska tal och mest känd är “I have a dream”. King var en viktig länk när det gäller avskaffandet av apartheid i USA.

Nutidens kända antirasister

Tyvärr är inte rasism något som försvunnit utan den lever i allra högsta grad ute på skolor och arbetsplatser. Därför är det viktigt att placera personal med rätt kompetens för direkt kunna ta tag i problemen. En av nutidens mest kända antirasister är den otroligt populära Oprah Winfrey som blivit en av världens mäktigaste kvinnor. Hon är otroligt engagerad i de svartas rättigheter i USA och runt om världen. I Sverige gör sig en annan stark kändiskvinna hörd med sitt antirasistiska budskap, nämligen Malena Ernman. Hon är en operasångerska som de flesta svenskar känner till. Hon använder sitt kändisskap till att sprida kärlek och antirasism vilket är viktigt i en tid då rasismen ökar. Hon ställer upp på evenemang men använder även sociala medier som hennes privata Facebook för att nå ut till många människor. Det är en orolig tid och över 60 miljoner människor lever i flykt. Konflikterna ökar och med dem gror även rasismen. Därför är det lika viktigt nu som under apartheideran att antirasister höjer sina röster.