Antirasism: olika, men ändå lika

Rasismen har en lång historia, egentligen lika lång som den mänskliga historien. Människor har i alla tider behandlar individer utifrån den grupp som den tillhör, istället för utifrån den egna

individen som den egentligen är. De mest fasansfulla rasistiska brotten som har begåtts var i Nazitysklands regi under andra världskriget. Över 6 miljoner judar blev mördade av nazisterna, för att de var judar och inte ansågs som lika mycket värda som arierna – den etniska grupp som tyskarna ansåg vara bäst och identifierade sig med. Det är även många andra som dog, t.ex. handikappade, romer, oliktänkande, oppositionella, kristna, homosexuella och alla de människor som bara kom i kläm.

Olika, men ändå lika

Vi ser alla olika ut: smala, tjocka, korta, långa, mörka, ljusa och mittemellan. I alla etniska grupper finns det människor som vill väl mot alla, men också människor som bemöter andra utifrån hur de ser ut. Våra olika kulturer kan skilja sig åt – olika värderingar och högtider, men de flesta människor önskar bara att få leva bra liv med sina nära och kära, få arbeta och förverkliga sina drömmar. Vi har alla olika fingeravtryck – oavsett hur många miljarder människor som det finns på jorden så har alla individuella fingeravtryck. Inte ens enäggstvillingar har identiska fingeravtryck. Inom olika folkgrupper är alla individer och ser egentligen olika ut om man tittar efter. Vissa har födelsemärken, andra fräknar. Om du har födelsemärken och är orolig för dem, bör du kolla dina födelsemärken, då hudcancer är ett växande problem. Det är smärtfritt och går snabbt och är mycket viktigt för din hälsa. Men dina andra unika kännetecken bör du vara stolt över – vi är alla olika, men ändå lika.

Våga stå upp mot rasism

Om många tyskar innan andra världskriget hade vågat stå upp mot nazisterna och ifrågasatt vad den politiska ideologin sa, så hade kanske koncentrationslägren kunnat undvikas. Det är viktigt att

våga stå upp mot all slags rasism och det redan på vardagsnivå. Om vanliga människor inte har rasistiska tankar kommer rasistiska partier inte få några röster, men om vi i vardagen låter rasismen gro kommer de personer som av olika anledningar känner sig rädda och hotade, att börja nära rasistiska idéer och lyssna på hatisk propaganda.

Det är alltid enklare att tro att ens problem beror på andra, än att man faktiskt har ett egenansvar för sitt liv.

Om du hör någon som drar ett rasistiskt skämt kan du säga “Skippa sånt!” eller omgående berätta något positivt om just den grupp som personer skämtade om. Ibland kan det ha större effekt om man är lugn och trygg, istället för att man börjar skrika och bli arg. Svara emot med värdighet och stå fast vid din åsikt, då kommer både du och din åsikt att bli respekterad och fler i rummet kommer ställa sig vid din sida. Men ibland måste man ryta till på allvar, särskilt om personer säger något hotande mot andra grupper. Våga stå på dig – om nog många gör det, så kommer rasismen kunna gå tillbaka till sin unkna vrå och förtvina.